Scolioza

Coloana vertebrală afectată de scolioză - reprezentare grafică

Ce este scolioza?

Scolioza reprezintă o tulburare de statică a coloanei vertebrale, caracterizată prin una sau mai multe curburi laterale, observabile în plan frontal, curburi ce sunt însoțite de o rotație vertabrală. În apoximativ 20 % din cazuri, scolioza este secundară unei alte patologii, iar 80% o reprezintă scolioza idiopatică (de cauză necunoscută).

Factori de risc

Deși pentru majoritatea scoliozelor structurale, factorul etiologic nu este cunoscut, se constată că o serie de factori contribuie la apariția afecțiunii, cum ar fi:

  • factorul ereditar,
  • cauze endocrine,
  • alimentația deficitară,
  • intoxicațiile cronice alimentare,
  • condițiile de mediu și de viață (posturile vicioase din timpul activităților zilnice).

Prezentarea la medic este necesară dacă pacientul se regăsește într-una dintre situațiile menționate mai sus , de preferat înaintea instalării tulburării de statică sau când există doar o atitudine scoliotică ce poate fi corectată ușor. În cazul în care scolioza a devenit structurală, apar modificări vizibile, ce au în vedere, printre altele și poziția umerilor sau a bazinului, putând afecta într-o masură mai mare sau mai mică aparatul respirator.

Tratament

Tratamentul scoliozelor este axat pe câteva principii și se începe imediat după consultul medical realizat de către medicul specialist.

Cel mai eficient tratament se bazează pe o depistare precoce și urmărește în continuare atingerea unor obiective clare precum: ameliorarea posturii, creșterea flexibilității coloanei, creștererea forței musculare și ameliorarea respirației.

Utilizarea corsetului la indicația terapeutică, împreună cu respectarea unui program de exerciții fizice, atent supravegheate de către kinetoterapeut alcătuiesc planul de tratament, la care se adaugă masajul medical, și, dupa caz, forme de electroterapie antialgică.

 

Citiți mai multe despre serviciile noastre aici.

Share:

Leave a Reply

Translate »