Blog

Entorsa de gleznă

Entorsa de gleznă este o leziune traumatică apărută în urma supraîntinderii sau ruperii ligamentelor laterale interne sau externe ce acopera articulațiile mari ale gleznei. Având în vedere că ligamentele sunt structuri fibrilare cu rol de susținere (creează o punte de pe un os pe altul) și sunt parțial elastice, atunci când forțele mecanice exercitate asupra…

Importanța vitaminei D

Lorina Cuteanu– nutriționist dietetician Vitamina D reprezintă un grup de vitamine liposolubile a căror rol principal este creșterea absorției intestinale a calciului, magneziului și fosfatului. Cele mai importante forme de vitamina D pentru organismal uman sunt vitamina D3 (colecalciferol) și vitamina D2 (ergocalciferol). Vitamina D susține sistemul imunitar, funcționarea celulelor, reglarea glicemiei, sănătatea oaselor, absorția…

Recuperarea postnatală

Perioada sarcinii și întreaga experiență de a deveni mămică este o binecuvantare pentru femei, dar, după emoțiile minunate vine și partea practică a vieții de mamă, cea în care trebuie să ne adaptam la noul statut cat mai bine – atat din punct de vedere fizic, dar și psihic.           Fizic, etapele recuperării după sarcină…

RECUPERAREA ÎN HERNIA DE DISC LOMBARĂ ALGO-PARESTEZICĂ

Durerea la nivelul spatelui este una dintre cele mai frecvente forme de durere și nu trebuie ignorată deoarece se poate aduce cu sine deficit motor (pareză). Studiile sugerează că fiecare adult, în timpul vieții sale, va prezenta cel puțin un episod de durere lombară joasă, iar peste jumătate dintre aceștia vor suferi o recidivă.            …

Durerea în fibromialgie

Durerea este principalul motiv de adresabilitate către medic, indiferent de localizarea acesteia. De obicei, momentul în care pacienții aleg să se adreseze medicului este atunci când durerea este de intensitate mare și nu se ameliorează cu antialgicele obișnuite sau atunci când durerea devine cronică, iar pacientul suferă zilnic episoade de durere, fapt ce îi afectează…

Terapia cu PRP (infiltraţii cu plasmă îmbogăţită cu trombociţi) – o soluție rapidă pentru durerea musculo-scheletală

                  Deşi suntem nevoiţi să rămânem în casă în această perioadă, durerea acută musculo-scheletală sau cronică acutizată, care nu răspunde la administrarea de medicamente AINS (antiinflamatoare nonsteroidiene) sau antialgice uzuale, trebuie adresată într-un serviciu de specialitate. În această situaţie, în general se practică terapie cortizonică locală (preparate...

Tendinita calcifică a umărului

Tendinita calcifică a umărului Umărul este articulaţia cea mai mobilă a corpului uman. Responsabile de mobilitatea sa mai multe straturi de muşchi dispuşi unul peste altul. O grupă musculară aparte, situată în profunzime, numită manşonul rotatorilor, este alcătuită din 4 muşchi ce asigură prin acţiunea lor rotaţia umărului. Simplificat: unul este responsabil de ridicarea brațului…

Durere lombară joasă bărbați

Durerea lombară joasă

Ce este durerea lombară joasă? Durerea lombară joasă sau sindromul dureros lombar reprezintă cea mai frecventă suferință musculoscheletală care afectează toate vârstele și toate categoriile de populație. Aceasta este localizată la nivelul zonei cuprinse între vertebrele dorsale și sacru, putând iradia în membrele inferioare. Este o problemă importantă de sănătate deoarece implică modificări structurale, biomecanice,...

Gimnastica după naștere

Gimnastica postnatală Proaspetele mămici sunt cele mai motivate să revină la o stare fizică și psihică optimă după ce au depășit cu brio perioada sarcinii. Indiferent de tipul de naştere de care ai avut parte (naturală sau cezariană), după venirea pe lume a micuțului, organismul tău este slăbit. Te poţi confrunta în perioada imediat următoare nașterii…

Periartrita scapulohumerala - umărul drept

Periartrita scapulohumerală

Ce este periartrita scapulohumerală? Periartrita scapulohumerală este un termen folosit pentru un grup de procese patologice localizate la nivelul umărului şi care afectează structurile periarticulare: ligamente, capsulă articulară, tendoane, burse şi muşchi. Afectarea articulară propriu-zisă se limitează mai ales la nivelul articulaţiilor acromioclaviculară şi sternoclaviculară, deoarece articulaţia scapulohumerală nu ajunge de obicei, prin ea insăşi, să…

Translate »