Shockwave
Shockwave este o tehnologie care utilizează undele acustice pentru tratamentul durerilor cronice ale sistemului musculoscheletal. Terapia shockwave are la bază generarea unei energii intense într-o perioadă foarte scurtă de timp (10 milisecunde), astfel, unda de șoc străbătând cu viteză foarte mare țesuturile. Unda de șoc este o undă acustică și ajută la transferarea energiei de înaltă frecvență într-o perioadă foarte scurtă de timp, către zona dureroasă. Unda șoc, se diferențiază de ultrasunete prin amplitudinea presiunii exercitate. Această energie duce la vindecarea, regenerarea și reconstrucția tendoanelor și țesuturilor moi.
Terapia cu unde șoc a fost folosită pentru prima dată în anul 1980 în Urologie. De atunci a devenit tratamentul standard aplicat în cazul calculilor renali.
Cum funcționează ?
HIPEREMIA – Unda de șoc creează o presiune mecanică asupra țesuturilor afectate , ceea ce duce la creșterea permeabilității celulare, crescând asfel microcirculația și metabolismul celular, accelerează îndepărtarea metaboliților nociceptivi, crește oxigenarea și alimentează țesutul deteriorat cu o sursă de energie. Aceste efecte duc la înlăturarea histaminei, a acidului lactic și a altor agenți iritanți, dizolvarea depunerilor calcare. Terapia cu unde șoc conduce la scăderea interacțiunilor patologice între proteinele care se regăsesc la nivel muscular, reducând astfel tensiunea musculară, factor generator de durere.
ANALGEZIA – inițial se produce o hiperstimulare anestezică – când nervii asupra cărora acționează unde de șoc sunt hiperstimulați atât de mult încât își scad activitatea este un efect temporar care apare la prima ședință. Apoi prin stimularea în continuare a nervilor , în urmatoarele ședințe de terapie se trece de pragul limită ,apărând astfel o recalibrare a perceperii senzației de durere.
ACCELERAREA VINDECĂRII prin:
- DISPERSIA SUBSTANȚEI P – Activitatea Substanței P (mediator al durerii și factor de creștere) duce la stimularea fibrelor nociceptive aferente. Aceasta mai sprijină și dezvoltarea edemelor și a secreției de histamină. Reducerea concentrației acesteia determină scăderea durerii în zona afectată și inhibă dezvoltarea edemelor.
- CREȘTEREA PRODUCȚIEI DE COLAGEN – Producerea unei cantități suficiente de colagen este o condiție necesară pentru procesul de reparare a structurilor musculoscheletale și ligamentare deteriorate.
Mecanism de acțiune
- Undele de șoc sunt caracterizate printr-o schimbare bruscă de presiune, amplitudine ridicată și neperiodicitate.
- Energia kinetică a proiectilului, creată prin aerul comprimat, este transferată trasmițătorului din capul aplicatorului.
Ce face terapia shockwave ?
- elimină durerea
- favorizează vindecarea
- crește circulația locală îmbunătaățind astfel metabolismul tisular
- crește producția de colagen
- relaxează musculatura
- dizolvă fibroblastii calcifiați
Avantajele terapiei shockwave:
- eficiență în 70-80% din cazuri
- tratarea durerii cronice
- creșterea mobilității
- fără medicamente
- terapie de scurtă durată: 10-20 min, 3-5 ședințe/regiune
- tratament nonchirurgical, noninvaziv
Afecţiunile tratate prin shockwave
În cele mai multe situații terapia cu unde șoc se folosește pentru îndepărtarea durerilor articulare (șold, genunchi, umăr, cot, pumn), dar și celor situate la nivel periarticular și muscular, fiind recomandată și sportivilor.
Printre afecțiunile tratate se regăsesc:
- bursitele trohanteriene (care se formează între mușchiul fesier mare și trohanter),
- tendinitele rotuliene (manifestate prin durere la inserția tendonului rotulian),
- calcificări la nivelul articulației umărului,
- sindromul umărului înghețat,
- epicondilite mediale și laterale (inflamații ale inserției tendoanelor musculaturii brațului),
- fasciite plantare, pinteni calcaneeni,
- afectarea tendonului Achilian etc.
Intrebări
Cât durează o ședință?
Durata unei ședințe este cuprinsă între 10 și 20 de minute. Sunt necesare între 3 și 5 ședințe, cu o pauză între ele de 3-5-10 zile.
Care este rata de succes al acestui tratament?
Statisticile mondiale arată o rată de succes de 77-81%.
Acest tratament este dureros?
În funcție de intensitatea durerii cu care se prezintă fiecare pacient, tratamentul poate fii ușor dicomfortant pentru pacient, dar intensitatea tratamentului este adaptată la gradul de toleranță al fiecărui pacient.
Există durere după ședința de shockwave?
Imediat după tratament durerea dispare complet, dar poate să apară ulterior o ușoară jenă, ce poate să dureze de la câteva ore până la câteva zile. În acest interval nu trebuisc folosite gheață sau antiinflamatorii. Este recomandat punerea în repaus a zonei tratate pentru 48 ore.
Care sunt contraindicațile și precauțiile ?
- infiltrația cu cortizon trebuie să fie facută cu cel puțin o lună înainte de terapia shockwave
- administrarea concomitentă a medicamentelor anticuagulante ca heparina sau fraxiparine
- formațiuni tumorale în zona tratată
- sarcina
- diabet
- prezența tumorilor osoase, a infecțiilor osoase, pseudartroze infectate, graviditate, prezența unor metale implantate etc.
Solicită o programare.
Vino să ne cunoaștem și să găsim împreună cea mai bună cale pentru rezolvarea problemelor tale!