Terapie M.A.E.S.

Metoda M.A.E.S. (Movement Analysis and Educational Strategies)

 

Rozália Apró 

Kinetoterapeut, psihopedagog

Supraspecializare

– intervenție timpurie (Metoda General Movements, Metoda M.A.E.S.)

 

– tratamentul deviațiilor coloanei vertebrale (Metoda Schroth)

Atunci când un copil se naște cu o leziune al sistemului nervos central sau în urma altor condiții

de neurodezvoltare creierul lor nu funcționează într-un mod tipic, dezvoltarea lor neuromotorie va avea o cale alternativă, ceea ce va fi considerată dezvoltare atipică. Această dezvoltare este calea pe care creierul lor își alege ca o “scurtătură”, acesta fiind calea ușoară de a avea rezultate imediate, ceea ce poate fi benefic pe termen scurt dar lipsa calității și variabilității mișcărilor va avea consecințe negative asupra dezvoltării pe termen lung.

Caracteristicul dezvoltării atipice va fi dată de tipul și zona afectată de leziune și de modul cum a învățat creierul să rezolve sarcinile (sau stadiile de dezvoltare a coordonării) în lipsa dezvoltării tipice, deși simptomele ca spasticitatea, hipotonia, lipsa echilibrului, tremorul etc sunt similare.

Pareza cerebrală și multe alte condiții de neurodezvoltare pot limita în mod foarte asemănător dezv

oltarea acestor copii. În orice caz, calea dezvoltării atipice diferă în funcție de ce fel de capacități specifice lipsesc sau sunt nedezvoltate și cum învață fiecare creier să compenseze aceste lipsuri. Aceste condiții de dezvoltare neuromotorie pot varia în gravitatea și complexitatea lor.

Tratamentul M.A.E.S. este o abordare dinamică care are la bază două componente esențiale, analiza spe

cifică a abilităților motrice, a caracteristicilor funcționării creierului (utilizând videonaliza) și strategii de învățare, prin care în funcție de capacitățile subdezvoltate și/sau folosite în exces, se crează situații de învățare individualizate, cu scopul de a ajuta sistemul lor nervos să descopere strategii noi de funcționare și de a fi capabil să-și dezvolte noi capacități și componente ale acestora, ceea ce pe termen lung va contribui la ameliorarea simptomelor neuromotorii atipice.

Terapia M.A.E.S. tratează fiecare copil în mod individual (nu conform tipologiilor), considerându-

le ființe aparte, astfel tratamentul kinetoterapeutic se elaborează în funcție de nevoile individuale specifice funcționării fiecărui sistem nervos și nu pe baza stadiilor de dezvoltare tipice, standardizate.

 

Indicații:

– Tratamentul parezei cerebrale și altor condiții de neurodezvoltare similare parezei cerebrale

  • Tratamentul precoce al întârzierilor de dezvoltare neuromotorie
  • Tratamentul kinetoterapeutic timpuriu la prematuri
Translate »