Deşi suntem nevoiţi să rămânem în casă în această perioadă, durerea acută musculo-scheletală sau cronică acutizată, care nu răspunde la administrarea de medicamente AINS (antiinflamatoare nonsteroidiene) sau antialgice uzuale, trebuie adresată într-un serviciu de specialitate. În această situaţie, în general se practică terapie cortizonică locală (preparate antiinflamatoare pe bază de cortizon), care au avantajul că difuzează (acţionează local într-o regiune mai extinsă), dar au dezavantajul efectului de relativ scurtă durată şi al reacţiilor adverse cunoscute: creşterea tensiunii arteriale, dezechilibrarea diabetului zaharat, afectarea stomacului, efect distructiv local, etc. În plus, în cazul preparatelor cu acţiune retard (de exemplu Diprophos), este contraindicată administrarea a peste 3-4 injecţii/an.
În cazul afecţiunilor localizate, care implică articulaţii, ligamente, muşchi sau tendoane, un foarte bun efect antiinflamator este oferit de injecţiile cu plasmă îmbogăţită cu trombociţi (PRP). Acest tratament este biologic, fără reacţii adverse, repetabil de câte ori este necesar, cu efect de lungă durată. Suplimentar, efectul de stimulare a regenerării ţesuturilor, datorat factorilor de creştere aflaţi pe suprafaţa trombociţilor, îi aduce avantajul stimulării vindecării în unele situaţii (de exemplu leziunile muşchilor şi tendoanelor, leziuni uşoare de menisc etc.). Chiar şi în cazul persoanelor care suferă de artroză avansată, care sunt în aşteptarea curei chirurgicale a articulaţiei afectate, injecţiile cu PRP aduc un beneficiu semnificativ în privinţa durerii, fără a fi acompaniate de reacţii adverse şi fără a determina necesitatea amânării operaţiei (cum este cazul corticoterapiei locale – administrare de Diprophos), oferind o ameliorare a calităţii vieţii. În artrozele incipiente sau moderate, cura cu PRP este cel mai eficient mod de a încetini evoluţia bolii, prelungind “viaţa” articulaţiei în cauză. Aceste efecte au fost probate prin numeroase studii medicale la nivel mondial, tratamentul fiind utilizat de aproximativ 30 de ani*.
Cele mai frecvente afecţiuni care pentru care este recomandat acest tratament sunt: artroza, tendinitele (epicondilitele, tendinita achileană, tendinita patelară, fasciita plantară, tendinita pes anserinus, tenosinovitele mâinii şi piciorului, tendinita de calota rotatorilor), bursite cu diverse localizări, entorse, rupture musculare, fiind un tratament preferat de sportivii profesionişti şi amatori datorită scăderii perioadei de recuperare după leziunile sportive.
Pentru programări vă aşteptăm la telefon 0768 470 083. Oportunitatea administrării tratamentului se va decide în cadrul unei consultaţii medicale online sau telefonice.