Perioada sarcinii și întreaga experiență de a deveni mămică este o binecuvantare pentru femei, dar, după emoțiile minunate vine și partea practică a vieții de mamă, cea în care trebuie să ne adaptam la noul statut cat mai bine – atat din punct de vedere fizic, dar și psihic.
Fizic, etapele recuperării după sarcină sunt clasificate în mare astfel: primele 6-8 saptamani, în care nivelul de activitate fizică este recomandat a fi relativ redus, apoi perioada de recăpătare a funcționalității și forței musculare și întoarcere la activitățile cotidiene anterioare.
Felul în care ne mișcam în viața de zi-cu-zi are un efect semnificativ (pozitiv sau negativ) asupra stării noastre de bine. De exemplu, felul în care ridicam și purtam în brațe copilul, felul în care îl așezăm în patuț sau cărucior, poziția de alăptare, poziția în care stăm așezate, lucrăm, postura în timpul mersului sau a exercitiilor fizice… toate aceste lucruri pot reprezenta cauze de disconfort și/sau disfunctie.
Astfel, conform studiilor, s-a constatat că aproximativ 60% dintre mame prezintă una sau mai multe dintre neplăcerile aparute după sarcină: incontinență urinară, diastaza drepților abdominali, slăbiciune musculo-ligamentară la nivelul peretelui abdominal și/sau planșeului pelvin, tulburări de respiratie, dureri de spate. (FOTO) |
Din păcate, din motive de jenă, rușine, lipsă de timp, lipsă de informare, aceste probleme sunt ignorate atunci când ele se manifestă ușor și inconstant, devenind in timp probleme serioase. In plus, intervine si autocritica! Ați observat cum, atunci cand ne privim în oglindă, ne judecam aspectul printr-o prisma de negativism și extremă exigență, rezultand astfel o percepție de sine alterată și nefavorabilă? Mamele ar trebui întâi și întâi să se felicite, să fie mândre și bucuroase că au reușit să aducă pe lume un copil sănătos și frumos, iar corpul lor a dus tot greul. Ar trebui să iși vorbească blând, cu căldură, ca atunci cand iși susțin o prietenă aflată în dificultate. Această mentalitate vă aduce în plan prioritar redobândirea bunăstării fizice și psihice după sarcină.
Încă din timpul sarcinii, mămicile se pot pregăti pentru recuperarea postpartum, urmând programul special conceput pentru ele, care are ca obiective:
- prevenirea slăbirii musculaturii abdominale și pelvine (“core muscles”),
- prevenirea apariției diastazei drepților abdominali,
- prevenirea apariției vergeturilor la nivelul pielii abdomenului,
- ameliorarea și prevenirea disconfortului determinat de creșterea sarcinii.
Obiectivele recuperarii după naștere sunt:
- corectarea diastazei drepților abdominali,
- ameliorarea tonusului muscular pentru abdomen și planșeul pelvin (pentru prevenția herniilor, a prolapsului de organe, incontinenței urinare),
- îndepărtarea aspectului inestetic al abdomenului,
- îmbunătățirea percepției și încrederii de sine
- ameliorarea calitșții vieții sexuale.
Pentru a înțelege cauza apariției acestor fenomene neplăcute după sarcina, este important să ințelegem conceptul de “presiune intraabdominală crescută”. Așa cum îi spune și numele, acesta se referă la toate acele situații care determină o creștere a presiunii în cavitatea abdominală, de exmplu: o postură greșită a coloanei vertebrale, cu umerii și abdomenul proiectați înainte, sarcina, respirația incorectă, controlul scăzut asupra musculaturii abdominale și a planșeului pelvin, activitatea dissinergica a mușchilor din pereții posterior, anterior, lateral, inferior ai abdomenului, activitățile fizice intense care implică manipularea de greutăți mari și efectuate incorect, unele exerciții fizice, etc.
Ce este diastaza drepților abdominali?
Din punct de vedere fizic, este o subțiere și/sau supraintindere a liniei albe, care este o fascie puternică pe care se inseră mușchii drepți abdominali, pozitionată vertical de la stern, până la osul pubian. La palparea acestei structuri se observă o lipsă de continuitate de aproximativ 2-3 cm sau mai mult, care poate fi situate desupra sau sub ombilic. Incă un element care este evaluat este adâncimea acestei zone de discontinuitate, care dă informații despre calitatea țesutului conjunctiv de sub mușchii drepți abdominali, dar și despre tonusul stratului muscular profund al peretelui abdominal. (FOTO)
Din punctul de vedere al mămicii, este o zona inestetică, pe care o percepe ca slaba, lipsită de forță și care generează instabilitate în timpul mișcărilor. De cele mai multe ori, diastaza drepților abdominali nu apare ca singura neplăcere după naștere, ci se însoteste cel mai frecvent de dureri de spate și incontinență urinară la eforturi mai mici sau mai mari.
Evident, în cursul sarcinii nu putem evita creșterea presiunii
intraabdominale, dar o putem diminua, iar după naștere putem preveni principalele efecte negative pe termen lung: diastaza mușchilor drepți abdominali, herniile, prolapsul de organe, incontinența urinară, instabilitatea și durerile la nivelul coloanei vertebrale lombare.
Vestea cea mai bună este că aceste probleme, chiar daca s-au instalat, pot fi tratate oricând, nu doar imediat după sarcină! Doar pentru că sunt comune, des întâlnite, ele nu trebuie să reprezinte normalitatea. Așadar, indiferent dacă cel mai mic membru al familiei este încă bebeluș sau merge deja la facultate, mamele își pot ameliora calitatea vieții, prin programul nostru specializat, în cadrul căruia:
- veți afla mai multe lucruri despre corpul vostru și cum să-l ingrijiti pe termen lung;
- veți trata diastaza drepților abdominali prin exercitii gândite anume să nu crească suplimentar presiunea intraabdominală, bazându-se pe recrutarea și coordonarea tuturor straturilor musculare ale peretelui abdominal și planșeului pelvin;
- veți crește forța musculaturii “core” și pelvine pentru ameliorarea funcționalității locale și prevenirea și tratarea cazurilor ușoare/moderate de incontinență, prolaps de organe pelvine;
- veți crește stabilitatea coloanei lombare, prevenind și ameliorand durerile de spate;
- veți eficientiza și corecta mișcările respiratorii;
- veți corecta postura globală a corpului;
- veți câstiga stabilitate, forță, coordonare, control și încredere in sine!
Prin urmare, cheia vindecării, pierderii greutății în exces, recuperării functionalității și controlului muscular după naștere este parcurgerea unor etape progresive. Tratarea probemelor apărute în acest context necesită o atenție specială din partea mămicilor, deoarece este foarte important să nu “sară” peste unele etape, suprasolicitându-și corpul și afectând negativ procesele de refacere naturală. Multe femei, în graba lor de a reveni la forma fizică anterioara sarcinii, abordeaza greșit perioada de recuperare, scurtând-o forțat și expunându-se riscului de agravare a problemelor, în timp.
Este important să privim lucrurile în perspectivă, pe termen lung, concentrându-ne atenția pe procesele de stabilizare și fortifiere a regiunii abdominale și pelvine, prin refacerea progresivă a tonusului musculaturii “core”, corectarea tiparelor de mișcare, a posturii și respirației, toate acestea fiind baza pe care se poate lucra în continuare pentru atingerea oricărui nivel de fitness dorit sau la activitățile sportive îndrăgite.
Deveniți o prioritate pentru voi înșivă, devenind mai puternice și mai sănătoase!