Ce este osteoporoza?
Osteoporoza este o boală sistemică a scheletului, progresivă, caracterizată prin scăderea masei osoase și deteriorarea microarhitecturii țesutului osos, ceea ce determină o creștere consecutivă a fragilității osoase și a susceptibilității la fracturi. În prezent, se estimează că peste 200 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de această boală.
Factori de risc
Printre factorii de risc ce duc la apariția osteoporozei se numără:
- îmbătrânirea
- bolile musculoscheletale, cum ar fi tulburările de statică vertebrală și afectările discale
- bolile neurologice, precum boala Pakinson
- afecțiunile endocrine și metabolice
- bolile neoplazice și cele cardio-pulmonare
În aceste cazuri, este importantă prezentarea la medicul specialist înainte de apariția fracturilor sau a durerilor pentru ca posibilitățile terapeutice să nu se reducă semnificativ.
Prezentați factorii de risc enumerați mai sus? Puteți face o programare chiar acum pentru a avea șanse cât mai mari de reabilitare.
Simptome
Cel mai adesea, osteoporoza primară este asimptomatică. Cu toate acestea, odată cu apariția microfracturilor vertebrale, pacienții prezintă durere cu localizare la nivelul coloanei vertebrale, reducerea mobilității coloanei și scădere în înălțime.
Tratament
După o evaluare prealabilă la medicul specialist, se obțin indicații terapeutice corespunzătoare, care vizează tratamentul acestei afecțiuni.
În continuare, pacientul va urma un program fiziokinetic ce are la bază exercițiul fizic pentru creșterea sau conservarea masei osoase. Acest program v-a cuprinde:
- exerciții de tonizare musculară
- exerciții de corecție posturală și de creștere a stabilității, echilibrului și coordonării
De un real folos sunt și procedurile de electroterapie, cum ar fi:
- ultrasonoterapia
- curentul diadinamic
- biostimularea laser
- curentul Trabert
- electroterapia antialgica reprezentată de stimularea electrică transcutanată (TENS)
- curentul interferențial