Masaj

Masaj medical și de întreținere corporală

Masajul este o tehnică de terapie manuală bazată pe aplicarea de presiune prin diverse tehnici la nivelul zonei tratate, utilizată din timpuri străvechi, ce și-a dovedit eficacitatea ca adjuvant în cadrul tratamentelor complexe de recuperare și ca metodă de relaxare.

masaj

Beneficiile masajului

– intensifică circulația, furnizând mai mult oxigen și substanțe nutritive țesuturilor tratate,

– stimulează fluxul limfatic, sistemul natural de apărare și detoxifiere al organismului,

– relaxează mușchii lezați sau suprasolicitați,

– reduce spasmele si crampele,

– crește flexibilitatea articulațiilor,

– scurtează perioada de recuperare, ajută la pregatirea pentru antrenamente intense și elimină durerile ulterioare ale sportivilor,

– eliberează endorfine (analgezice naturale produse de corp) – masajul este folosit în boli cronice și în recuperarea după prejudicii dar și în urma intervențiilor chirurgicale pentru a controla și calma durerea,

– reduce aderențele post-chirurgicale și edemul,

– calmează durerile persoanelor care suferă de migrene și scade necesitatea utilizării medicamentelor,

– ameliorează depresia și anxietatea, grabind recuperarea.

În ciuda beneficiilor sale, masajul nu trebuie să înlocuiască îngrijirea medicală periodică. Atunci când o persoană urmează să facă masaj terapeutic trebuie să discute înainte cu medicul și să urmeze toate recomandările acestuia.

Riscurile masajului

Masajul se face, în general, în condiții de siguranță, atât timp cât este efectuat de către un specialist instruit. Cu toate acestea, se contraindică masajul în caz de:
– dureri sau alte simptome inexplicabile,
– arsuri sau răni deschise,
– malignitate,
– tromboze venoase,
– fracturi recente,
– artrita reumatoidă,
– osteoporoză severă,
– sarcină.

Ca reacții adverse trebuie menționată febra musculară, însă cele mai grave probleme rezultă datorită aplicării unei presiuni prea mari în timpul masajului. În cazuri rare, masajul poate provoca:
– sângerare subcutanată sau intramusculară,
– leziuni temporare ale nervilor superficiali,
– reacții alergice la uleiuri sau loțiuni de masaj.

La ce vă puteți aștepta în timpul unui masaj?

Nu aveți nevoie de nicio pregătire specială pentru masaj. Înainte de ședința de masaj terapeutic, specialistul ar trebui să vă întrebe dacă manifestați anumite simptome, detalii legate de istoricul medical și despre rezultatele pe care le așteptați de la masaj. Terapeutul ar trebui să vă explice tipul de masaj și tehnicile pe care le folosește.

În cadrul unei ședințe obșnuite de masaj, pacientul se va dezbrăca atat cât presupune tratarea regiunii vizate, respectiv atât cât se va simți confortabil și este recomandat să poarte haine lejere. Se va așeza pe o masă specială și va fi acoperit cu un prosop. Terapeutul ar trebui să facă o evaluare prin atingere pentru a localiza zonele dureroase sau tensionate și pentru a determina cât de multă presiune poate să aplice.

O sesiune de masaj poate dura între 15-90 de minute, în funcție de tipul de masaj ales sau recomandat de medic. Indiferent de tipul de masaj practicat, acesta trebuie perceput de pacient drept confortabil, iar dacă oricare dintre tehnicile de masaj devin dureroase sau neplăcute, pacientul trebuie să comunice imediat acest lucru terapeutului.

Translate »