Infiltrații PRP

Infiltrații cu plasmă autologă îmbogățită cu trombociți (Platelet-Reach-Plasma – P.R.P.)

Apărută încă din 1970 şi având aplicaţie iniţial în chirurgia cardiacă, tehnica folosirii PRP s-a răspândit rapid, fiind folosită în multe arii medicale: chirurgia buco-maxilo-facială, plastică şi musculo-scheletală, fără a se fi raportat efecte adverse și complicații semnificative. Ȋn ortopedie, reabilitare și medicina sportivă este folosită cu precădere în tratamentul leziunilor musculo-tendinoase şi tratamentul artrozelor.

Ce este PRP?

Acronimul provine din limba engleză și înseamnă platelet-rich plasma, adică plasmă îmbogăţiţă cu trombocite.

Sângele este o soluţie alcătuită dintr-o parte lichidă numită plasmă şi o masa de celule şi substanţe cu rol în creştere şi dezvoltare, care plutesc în ea. Culoarea roşie este dată de eritrocite (celule care transportă oxigenul în tot organismul), însă pe lângă ele mai sunt şi alte tipuri de celule cum ar fi leucocitele (celule care omoară germenii, împiedicând infecţiile), trombocitele (celulele care determină coagularea sângelui şi care opresc sângerările), celule mezenchimale (celule din care se dezvoltă toate celelalte linii celulare), precum şi o multitudine de factori de creştere.

S-a constatat că trombocitele şi factorii de creştere din sânge au o capacitate proliferativă importantă, un rol decisiv în repararea ţesuturilor distruse şi sunt prin urmare folosite pentru tratamentul diferitelor leziuni osteo-musculo-scheletale.

Ȋn ce constă tratamentul?

Se aspiră într-o seringă sânge venos de la pacient, care apoi se centrifughează un anumit număr de minute, cu o anumită turaţie, pentru a produce separarea eritrocitelor şi/sau a leucocitelor. Plasma restantă conține în special trombocite şi factori de creştere dintre care amintim:

 • factorul de creştere plachetar (PDGF)
 • factorul de creştere transformator beta (TGF-B1)
 • factorul de creştere fibroblastic (FGF)
 • factorii de creştere IGF 1 si 2
 • factorul de creştere vascular-endotelial (VEGF)
 • factorul de creştere epidermal
 • factorul de creştere keratinocitar

Cu o altă seringă se extrage această soluţie concentrată de substanţe activatoare, care apoi se injectează direct sau sub ghidaj echografic în zona de interes – de exemplu tendoanele calotei rotatorilor umărului, tendoanele de la nivelul cotului, şoldului, genunchiului sau gleznei etc.

Cum acționează PRP la locul injectării?

Infiltrația cu PRP activează sistemul natural de vindecare al organismului. Avantajul este dat de concentrația foarte mare de trombocite, care odată injectate, eliberează factori de creștere ce inițiază și amplifică procesul de vindecare.

Procesul de vindecare se realizează în trei etape:

1. Etapa inflamatorie – apare imediat după infiltrație și durează până la 72 de ore. În această perioadă pacientul poate suferi o amplificare a durerii, datorită inflamției ce se produce la nivel local.
2. Proliferarea celulară – etapă foarte importantă in care se formează un mare număr de celule noi în perimetrul țesutului lezat, datorită numărului mare de factori de creștere eliberați.
3. Remodelarea țesutului – această ultimă etapă de vindecare este reprezentată de diferențierea (specializarea) celulelor nou-formate, celule ce iau locul celor distruse în urma leziunii, formând astfel țesutul nobil.

PRP în tendinopatia cronică – tendinoza (tendon Achile, tendinopatiile cotului, genunchiului – patelar, cvadriceps, mâinii, piciorului etc.)

Utilizarea PRP în tendinopatia cronică (tendinoza) pare promițătoare. Întrucât patogeneza tendinozei este degenerativă, terapiile care încearcă să activeze mecanismele proprii de vindecare ale organismelor capătă mai mult sens. Studiile preclinice și pe culturi de celule umane susțin utilizarea PRP pentru tratamentul leziunilor tendinoase. Mai exact, unii autori au sugerat că PRP ar putea îmbunătăți vindecarea tendonului cu mai puțină fibroză.

Există studii pe animale care au confirmat că PRP îmbunătățește forța de rupere la care rezistă tendonul lui Ahile, îmbunătățește alinierea fibrelor tendonului. Dovezi imuno-histochimice au demonstrat că PRP îmbunătățește și accelerează procesul de vindecare al tendonului.

PRP în leziunile musculare

PRP este utilizată pentru tratarea leziunilor musculare acute. Întinderile musculare și contuziile sunt comune în sport, iar recuperarea reprezintă pierdere de timp prețios, mai ales pentru sportivii de performanță.

Când mușchiul este accidentat, are loc o sângerare și se formează o aglomerație de trombocite care produc hemostază. Când trombocitele sunt activate de colagen și trombină, ele provoacă pe lângă hemostază și o cascadă de evenimente determinată de factorii de creștere și eliberarea de citokine. Faza inițială de vindecare este caracterizată prin necroză și invazie de celule inflamatorii. Neutrofilele au o funcție fagocitară, și conțin de asemenea, enzime hidrolitice care conduc la crearea de radicali  liberi de oxigen. Acest conglomerat de molecule toxice din neutrofile duce la o deteriorare musculară secundară. Există o dezbatere cu privire la întrebarea dacă neutrofilele joacă sau nu un rol benefic în leziunile musculare, dar este clar că pot fi dăunatoare. Prin urmare, PRP (care este lipsită de neutrofile) poate fi o soluție mai bună pentru leziunile musculare.

Macrofagele sunt un alt tip de celule albe din sânge, care sosesc în timpul fazei inflamatorii / degenerative. Macrofagele au mai multe roluri și nu par să medieze deteriorarea secundară a mușchiului. Rolul lor este în primul rând fagocitar și ele au probabil un rol în transformarea etapei inflamatorii în cea de regenerare. Pentru că nu este posibil a fracționa diferite tipuri de celule albe din PRP, este posibil ca absența macrofagelor să fie mai dăunatoare pentru vindecarea musculară, decât orice daună secundară provocată de neutrofile. Este nevoie de mai multe studii în acest domeniu.

A doua fază de vindecare, faza de regenerare și vindecare musculară, implică un echilibru delicat între crearea de noi mușchi și formarea de fibroză.

Faza finală de vindecare musculară este remodelarea. În această fază apar maturarea și inervarea fibrelor musculare, precum și retragerea țesutului cicatricial. Fibroza este inhibitorul cheie în vindecarea musculară completă. Mușchii care nu sunt inervați se vor atrofia.

PRP în leziunile ligamentare

Folosirea PRP în leziuni ligamentare acute nu a fost studiată pe oameni, dar cu toate acestea, știința de bază și studiile existente pe animale sugerează că ar putea avea un rol benefic. Există o creșterea a sintezei matricei în ligamentele expuse la PRP in vitro. De asemenea, PRP a demonstrat că îmbunătățește adeziunea celulară la ligamentul uman. Este nevoie de mai multe studii în acest caz, inclusiv pe oameni, pentru obiectivarea beneficiilor PRP pentru ligament.

PRP în leziunile de cartilaj

Utilizarea PRP pentru a stimula repararea cartilajului este o aplicație deosebit de interesantă pentru specialiști. Artroza reprezintă un factor important de alterare a calității vieții, a productivității și de creștere a costurilor de îngrijire a sănătății, iar incidența sa este prevăzută să crească în mod considerabil de-a lungul următorului deceniu. Se consideră că PRP poate reduce procesele catabolice și poate îmbunătăți homeostazia globală a articulațiilor, reducând hiperplazia membranei sinoviale. PRP a fost de asemenea folosită pentru a spori repararea meniscului și a labrum-ului în chirurgia umărului.

PRP în fracturi

Trebuie remarcat faptul că PRP are potențialul de a ajuta la vindecarea mai rapidă a fracturilor dificile. În general, pacienții (mai ales sportivii) cu fracturi ar putea fi tratați cu PRP, ca un mijloc de a accelera întoarcerea la activitate – procedura se practică intraoperator.

Reabilitare

Protocoalele de reabilitare după infiltraţiile cu PRP nu au fost bine conturate în literatura de specialitate. Unele studii au sugerat un protocol de exerciții de stretching și tonifiere după injecții, cu precădere pentru cei care suferă de tendinopatie cronică. Studiile au arătat că încărcarea unui tendon după aplicarea PRP îmbunătățește proprietățile biomecanice într-o zonă cu leziuni acute. Acest lucru a convins majoritatea medicilor să indice încărcarea controlată a unui tendon după o procedură cu PRP. Procesul de reabilitare trebuie să fie personalizat, pentru fiecare pacient, în funcție de severitatea leziunii și nivelul de activitate (sportivă) pe care o practică.

Avanjajele tratamentului cu PRP

 • Se reduce considerabil riscul infecției și a reacțiilor alergice, datorită folosirii sângelui autolog și a sistemului steril cu filet al recipientului și seringilor utilizate pentru recoltare, centrifugare și infiltrație;
 • Favorizează regenerarea țesutului nobil și nu cicatriceal la sediul leziunii;
 • Acționează exact ca sistemul natural de vindecare al organismului, pe care îl amplifică datorită numărului foarte mare de factori de creștere;
 • PRP este ieftin de produs comparativ cu celulele stem sau proteinele produse prin inginerie genetică.

Cele mai frecvente afecțiuni ce pot fi tratate cu PRP în ambulator:

UMĂR: tendinita/oza sau ruptura de tendoane la nivelul calotei rotatorilor, sindrom de impingement sau bursită, tendinită/oză bicipitală, ruptura de labrum, artroza
COT: epicondilite – cotul tenisman-ului, cotul jucătorului de golf, tenosinovita DeQuervain, artroza
ȘOLD: tendinita iliotibială, tendinita și bursita de psoas, bursita trohanteriana, artroza
GENUNCHI: tendinită/oză patelară, cvadricipitală, rupturi parțiale ligamentare ( ACL / LCL / MCL ), leziuni degenerative de menisc, condromalacie, condropatii in stadii incipiente
GLEZNĂ: tendinita/oza Ahile, tendinita/oza peronierilor, entorse de gleznă (leziuni ligamentare), fasceita plantară
COLOANA VERTEBRALĂ: prejudiciu tip Whiplash, entorse, spondilartroze etc.

Importanța ultrasunetelor (ECOGRAFIEI) și a RMN-lui în tratamentul cu PRP

Ultrasunetele și RMN-ul sunt utilizate pentru a evidenția eventuale leziuni musculo-scheletice suspectate de clinician după consultație. Ultrasunetele mai prezintă avantajul examinării în dinamică, a ghidării cu precizie a tratamentului injectabil, și pentru a urmări rezultatele acestuia. Ultrasunetele au o rezoluție mai mare pentru fibrele tendinoase decât RMN-ul și sunt mai puțin costisitoare, putând fi utilizate ori de câte ori se impune.

Injecțiile intra sau peri articulare efectuate fără ghidaj imagistic sunt uneori inexacte. Cortizonul difuzează prin țesut și, prin urmare, injecțiile nu trebuie să fie corect plasate pentru eficacitate. Injecțiile biologice sunt relativ mai scumpe, iar scopul este de a le livra cât mai exact posibil în zona lezată, prin urmare ultrasunetele sunt de ajutor în cele mai multe cazuri.

Leziunile trebuie urmărite în timp. Dimensiunea unei leziuni parțiale de tendon poate fi măsurată prin ecografie, iar RMN-ul va rămâne probabil cea mai bună opțiune pentru a evalua leziunile cartilajului înainte și după tratamentele cu PRP.

¤ ¤ ¤

Interesul la nivel mondial în această tehnologie biologică, a crescut recent brusc. Știința de bază și datele preclinice, susțin utilizarea PRP pentru o varietate de leziuni și tulburari legate de sporturi. Datele publicate și revizuite privind PRP sunt limitate. Cu toate că evaluarea științifică și eficacitatea clinică se află în stadii incipiente, sportivii de elită și de agrement folosesc deja PRP în tratarea leziunilor provocate de sport.

Agenţia Mondială anti-doping (WADA) a scos de pe lista sa această substanţă în 2011, neexistând dovezi ştiinţifice că s-ar încadra la categoria de substanţe interzise.

¤ ¤ ¤

Spre dezamăgirea unora, trebuie să se ştie că acest tratament nu este un substituent pentru scăderea în greutate, pentru efectuarea gimnasticii (kinetoterapiei), a schimbării stilului de viaţă sau a altui tip de tratament, inclusiv chirurgical. Este foarte eficient dacă se ţine cont de contextul clinic şi de indicaţiile medicului curant. Supraevaluarea neştiinţifică a acestei terapii va determina cu siguranţă eşecuri terapeutice, ceea ce va aduce deservicii și pacientului și acestei tehnici.

Solicită o programare                        Tarife și Pachete 

Translate »