Ce este durerea lombară joasă?
Durerea lombară joasă sau sindromul dureros lombar reprezintă cea mai frecventă suferință musculoscheletală care afectează toate vârstele și toate categoriile de populație. Aceasta este localizată la nivelul zonei cuprinse între vertebrele dorsale și sacru, putând iradia în membrele inferioare. Este o problemă importantă de sănătate deoarece implică modificări structurale, biomecanice, biochimice și psihosociale.
Cauze
Cauzele mecanice (artroza coloanei, discopatiile, tulburările de statică), afecțiunile organelor interne, bolile neurologice, afecțiunile inflamatorii (spondilita anchilozantă, spondilartropatiile seronegative), bolile infecțioase, traumatismele și bolile metabolice, sunt doar o parte din spectrul larg al cauzelor apariției și manifestării acestui sindrom.
Factori de risc
Afecțiunea este cea mai frecventă cauză de incapacitate de muncă la pacienții sub 45 de ani și afectează în egală masură atât femeile cât și bărbații. Factorii de risc includ obezitatea, respectiv decondiționarea fizică, menținerea aceleiași poziții timp îndelungat, efortul fizic intens. S-au corelat cu o incidență crescută a durerii lombare joase anumite sporturi, sarcina, chiar și stresul psihogen, depresia și anxietatea. Persoanele aflate în una dintre categoriile de risc trebuie să se prezinte la medicul specialist pentru obținerea indicațiilor terapeutice corespunzătoare. Aceste indicații vor include reguli igieno-dietetice și măsuri de profilaxie.
Tratament
În cadrul consultaţiei medicale se va institui un program complex de recuperare pentru a ameliora durerea, a crește funcționalitatea și pentru a preveni recurențele. Kinetoterapia, atât în formele acute, cât și în formele cronice, va avea un rol esențial în reechilibrarea tonusului muscular paravertebral, cresterea mobilităţii şi ameliorarea posturii. Folosirea masajulului terapeutic, pentru obținerea unui efect miorelaxant și antialgic, precum și utilizarea diatermiei capacitiv-rezistive (TECAR), a curenților de joasă și medie frecvență, a tratamentului cu laser și a ultrasonoterapiei maximizează randamentul terapeutic.