Ce este coxartroza?
Coxartroza (artroza șoldului) este definită ca o afecțiune degenenerativă, caracterizată printr-o degradare progresivă a cartilajului articular, cu prezența unor modificări clinice și radiologice caracteristice. Aceasta este localizată mai frecvent la bărbați și poate fi primară, dar deseori este secundară malformațiilor de șold.
Simptome
Clinic, coxartoza se manifestă prin dureri locale sau iradiate la nivelul crestelor iliace, feselor și genunchilor, Aceste dureri sunt accentuate de mers, urcatul și coborâtul scărilor, moment în care este necesar un consult medical de specialitate. Pacienții predispuși să dezvolte această patologie sunt persoanele cu posturi vicioase la nivelul bazinului sau a coloanei, persoanele obeze și cele ce prezintă tulburări metabolice sau tulburări circulatorii la nivelul șoldului. În aceste cazuri, în scop profilactic, prezentarea la medic este utilă și necesară pentru un răspuns terapeutic prompt și eficient.
Tratament
Tratamentul coxartozei presupune respectarea regulilor de profilaxie secundară și constituirea unui plan terapeutic adaptat, în care să se urmarească ameliorarea durerii, corectarea pozițiilor vicioase, refacerea stabilității, relaxarea musculaturii contractate și tonifierea musculaturii aferente.
Reguli de profilaxie secundară:
- reducerea greutății corporale
- evitatrea mersului pe teren accidentat
- purtarea pantofilor cu tocuri moi
- corectarea inegalității membrelor inferioare etc.
Terapia ocupațională, termoterapia (împachetări cu parafină, nămol), masajul terapeutic și procedurile de electroterapie (ultrasonoterapia, TENS, curenții interferențiali, biostimularea laser) sunt adjuvante în tratamentul coxartozei. Acestea contribuie la o creștere semnificativă a calității vieții, împreună cu exercițiile de gimnastică medicală. Bineînțeles, consultul medical este primordial în începerea unui plan de tratament, cu respectarea indicațiilor date de către medicul curant și supravegherea programului terapeutic de către un kinetoterapeut.